OM OSS

titel312

För femte året i rad genomför vi Gamleby filmfestival. Det har blivit en årligen återkommande mötesplats där biobesökaren kan se intressanta filmer och möta stora filmskapare och skådesperare och nya stjärnskott i inspirerande samtal om film.

I år är temat kvinnor och film men programmet bjuder också på mycket annat.

Festivalen besöks av Lone Scherfig, Amanda Ooms, Marianne Ahrne, Anita Grede, Gabriella Pichler och Pernilla Hultén, bara för att nämna några. Och Jan Troell är också på plats.

Vi visar kortfilmer av framgångsrika unga kvinnliga filmregissörer som Yana Martsynkevych, Lovisa Sirén och Julia Thelin. De medverkande presenteras i festivalkatalogen av en gigant inom svensk film, Bengt Forslund.

Som vanligt visar vi också filmer av några lokala och regional filmare. Första dagen inleds med filmer av unga kvinnliga filmare om att vara ung och vi bjuder in till samtal om att som kvinna göra film. Vi hoppas på många ungdomar i publiken och bjuder in gymnasieungdomar och vuxenstuderande, liksom allmänhet, att delta i samtalet.

I Gamleby finns yrkeshögskoleutbildningen inom tv-produktion, GTV. Där utbildas  fotografer, redigerare, produktionsledare, ljudtekniker m.fl. som nu jobbar inom våra stora sändnings- och produktionsbolag. Under festivalen visas några av dessa studerandes filmer.

Gamleby Biografförening verkar i ett litet samhälle med 3000 innevånare och vill sätta sitt avtryck på kulturkartan och ge också landsbygden del av filmens glamour. Vi är ett gäng ideellt arbetande entusiaster och amatörer inom filmens område som med sponsorstöd från Västervikskommun, Svenska filminstitutet och privatpersoner bjuder in till ytterligare en filmfestival av rang.

Välkomna och stort nöje

Gamleby biografförening