titel312

Hur kommer det sig att storheter inom svensk film som Jan Troell, Pernilla August, Mats Arehn, Björn Kjellman, Kjell Bergqvist med flera kommer till Gamleby Filmfestival?

”Jag tycker mycket om dessa små festivaler med de personliga mötena med den vanlige
 biobesökaren”, säger en av förra årets gäster Rolf Lassgård.

I år bjuder vi på en världspremiär av Agneta Ulfsäter Troell som visar sin film om vad som hände med en del av tsarfamiljen Romanov efter den ryska revolutionen 1917; Uncle Vassilij, änketsaritsan och Nikitas teckningar. På Gamleby Filmfestival möts etablerade stora filmskapare och skådespelare, unga filmare på G som Yohanna Troell som visar sin kortfilm Flutterby, lokala filmare och filmare med lokal anknytning antingen genom att filmen handlar om ett lokalt tema eller att man själv har anknytning till trakten. Alice Babs och Hansi Swartz har sina rötter i vårkommun och det uppmärksammar vi i två filmer av Lasse Zackrisson respektive Calle Åstrand och Jeanette Albertsson. Filmerna har musik och människa som ledmotiv liksom Matz Eklunds film om sångerskan Eva Eastwood. Detta imponerande startfält presenteras i den här festivalkatalogen av en annan gigant inom svensk film, Bengt Forslund.

Och alla kommer personligen till Gamleby filmfestival den 7–8 april 2017. Gamleby är känt genom sin yrkeshögskoleut-bildning inom tv-produktion, GTV, som i många år utbildat fotografer, redigerare, produktionsledare, ljudtekniker m.fl. som nu jobbar inom våra stora sändnings- och produktionsbolag.

Gamleby Biografförening, som funnits i 38 år, genomför sin tredje filmfestival som förhoppningsvis kommit för att stanna. Detta lilla samhälle med sina 3000 invånare, idylliskt beläget vid en djup Östersjövik – Gamlebyviken – i nordöstra Småland, vill sätta sitt avtryck på kulturkartan och ge landsbygden sin beskärda del av filmens glamour. Du inbjuds till två dagar fyllda med filmer som i år har livet på landsbygden som en röd tråd men också filmer av andra genrer. Vi bjuder in filmare och publik under mottot att ”vi ska mötas och ha roligt!”

När vi fick idén om en filmfestival tog sig många för pannan! Men visst! Ett gäng snabbt och ideellt arbetande entusiaster fångade bollen och tack vare generösa sponsorer som Sparbankstiftelsen Tjustbygden, Västerviks kommun, Svenska Filminstitutet och privata sponsorer blev det möjligt. Gamleby biografförening och Tjust Bio gläder sig åt att kunna erbjuda en tredje filmfestival av rang.

334356

Välkomna och stort nöje önskar Gamlebys Biografförening!

Hans Ålund