Kjell Bergqvist

Kjell Bergqvist (f. 1953) har sedan början av 70-talet gjort ett 30-tal huvudroller på film och därutöver en mängd tv-serier och scenframträdanden; från rollen som Nacka Skoglund på Stockholms Parkteater, tidigt 70-tal, till klassikerrollen Markurell på Stockholms Stadsteater härom året. Följaktligen tillhör han idag de folkkära och färgstarka, ty frispråkig har han också varit. Aldrig rädd att säga ifrån om livets orättvisor. Med stark medkänsla spelade han uteliggare i tv-serien Springfloden, 2016. För den fick han tv-priset Kristallen. Ursprungligen hade Kjell tänkt bli gymnastik-lärare, men efter att ha blivit relegerad på gymnasiet råkade han få jobb som scenarbetare på Folkan i Stockholm. Det inspirerade honom till att söka in på Dramatens elevskola 1970 – och in kom han, bara 17 år. Sen har det rullat på. Regissören Ulf Malmros engagerade honom för Ha ett underbart liv, 1992, och deras samarbete har lyckosamt fortsatt under åren.

För Den bästa sommaren, 2000 och Bröllopsfotografen, 2009, blev det en Guldbagge för Kjells del, och för Leva livet en nominering 2002. Ännu en nominering blev det i rollen som pappan i Monica Z, 2014. Andra minnesvärda roller är Kollberg i en handfull Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringar, 1992-94, den osympatiske styvpappan i Harald Hamrells Vinterviken, 1996, och den sadistiskt hetlevrade Kocken i Mats Arehns självbiografiska film, 2005. Det är med viss förkärlek han spelar tuffa typer, eftersom han tycker om att ta ut svängarna, men han gör det också med bravur i komediserier som Älskade
Lotten, 1996-98, den svenska versionen av I love Lucy, och Ulf Malmros Mäklarna, 2006. I den nu aktuella Bäst före, finns det plats för hela registret – med begränsat svängrum. Som det anstår en pensionär som inte lägger av.

Bäst före, Tjust Bio, lördag, 14.40 (101 min)