JONAS KARLSSON

Det finns skådespelare som är lika mycket sig själva (på gott och ont) som den roll de spelar. Jag tänker på dem man ser för namnets skull, inte för rollen. Å andra sidan finns det dem som helt assimilerar sig med rollen, som ”blir” karaktären. Jonas Karlsson hör till de senare I motiveringen för årets O`Neill-pris står det så här: ”Han är sötma och sveda. I ena ögonvrån en duva, i den andra en orm   … ”

Att Jonas, f. 1971, skulle bli skådespelare var knappast självklart. Han kom från ett enkelt arbetarhem, men fick av en slump en mindre roll i Rasmus på luffen, 1981. Lusten vaknade, han gick Södra Latins teaterlinje och 1994-98 Teaterhögskolan. Att det var rätt man på rätt plats besannades snabbt.

Man kan notera en strid ström av teater, tv-teater- och filmroller de följande åren och av vitt skilda slag. Från skinnskalle i Daniel Fridells 30:de november, 1995, (som gav Jonas en första Guldbaggenominering) till  Gustav III på tv-teatern ,2001, till Puck i En midsommarnattsdröm, Estragon I väntan på Godot och Woyzeck på Dramaten i början av 2000-talet.

Nu ville alla ha Jonas Karlsson. Det blev Mäster Olof och Erik XIV på Stadsteatern, det blev en Guldbagge för Kristian Petris Detaljer, 2004, och tre år senare en nominering för Mårten Klingbergs Offside, följd av ännu en nominering för Åke Sandgrens Den man älskar, 2008. På tv spelade han samma år Strindberg i Peter Birros August och tillbaka på Dramaten fann man att Jonas Karlsson var den ende som skulle kunna ge eget och nytt liv åt Erlands Josephsons klassiska roll i Scener ur ett äktenskap och Jarl Kulles dito i Fanny och Alexander när Bergmanfilmerna väcktes till liv på teatern.

Senast gjorde han succé i Shakespeares Rickard III , den rollgestaltning som gav honom O`Neill-priset. Det enda han tycks sakna för att räknas till de idag så aktuella manliga genierna (Berggren, Flinck,  Persbrant) är skandalerna. Dem lever han gärna utan. Det finns en avväpnande personlig anspråkslöshet hos detta mindre omskrivna geni, som fjärran från kvällstidningsrubrikerna lever ett tryggt familjeliv och på lediga stunder –  var han nu kan hitta dem? – skriver kloka och underhållande noveller och kortromaner. Köp och läs, ni ångrar er inte!

Stockholm Stories
Regi: Karin Fahlén
Skådespelare: Jonas Karlsson, Cecilia Frode
Tjust Bio, fredag kl. 19.00 (97 min)