JAN TROELL

Det är lika roligt att göra kortfilm som långfilm, tycker Jan Troell, aktuell på årets filmfestival med storfilmen ”Ingenjör Andrées luftfärd” och de två kortfilmerna ”Svanen” och ”Kryp”.

Att vara inne i en stor filmproduktion och t ex filma Max von Sydow i snö och is på Vitön eller ligga i trädgården i Smygehamn och filma löv och insekter – det är som med allt skapande arbete, väl  inne i det då är båda lika roliga. Känns det bra så kvittar det nästan vad det är.

Men hur kommer man  på att filma ett löv som blir en svan?

Upptakten till ”Svanen” var att jag tittade ut genom fönstret under ett telefonsamtal med Niklas Rådström och där hängde ett löv och dinglade i en spindeltråd . Jag sade till Niklas jag ringer senare,  måste  ut  och filma ett löv. Till vad visste jag inte men kunde inte låta bli. Sen hände ingenting förrän nästa gång jag råkade prata med Niklas och titta ut genom fönstret. Där hängde lövet fortfarande kvar och dinglade i sin spindeltråd.  Samtalet avbröts – jag måste ut och filma igen!

Under en tagning av lövet  hördes också  tranor flyga över vårt hus och så blev tranorna svanar för jag kom att tänka på att jag kunde använda  sångsvanarna i slutet av min film Sagolandet. Så småningom mötte det här lövet, som faktiskt ser ut som en svan med lång hals, ett annat löv och det gav sig självt att det kunde bli en kärlekshistoria. En historia om längtan.

Och  krypen då, på trädgårdsbordet?

”Kryp”  är resultatet av att jag filmade något kryp på skoj, jag visste inte alls om det skulle bli en film. Men den dagen hade jag en otrolig tur för det blev en plötslig invasion av många olika arter på vårt trädgårdsbord.  Krypen rusade runt kors och tvärs. Spännande musik till det, och dramat är igång!

Svanen
Tjustbio, lördag 10.40 (10 min)

Kryp
Tjustbio, lördag 15.00 (10 min)
Regi: Jan Troell